2,9% от БВП е бюджетният дефицит към края на 2022 г.,

...
2,9% от БВП е бюджетният дефицит към края на 2022 г.,
Коментари Харесай

Каримански зарадва българите, отрезви политиците

2,9% от Брутният вътрешен продукт е бюджетният дефицит към края на 2022 година, т.е. страната ни се е съобразила с условията на Европейския съюз, стана ясно от изявление на съветника към Министерството на финансите Любомир Каримански.

„ За 2022 г. бюджетният недостиг на начислена база е 2,9% от Брутният вътрешен продукт. Ние сме в границите на 3%. Но в случай че приказваме за касова основа, това са пари в наличност в страната към края на 2022 година, имаме недостиг от 3,3%, само че забележете на графиката, че има 2,3% (които са в размер на 3,7 милиарда лева.) средства от Европейски Съюз, които не са усвоени към края на предходната година, поради неналичието на промени “, сподели още той.
-->
Каримански уточни също по този начин, че пред Народното събрание седи сериозна законодателна активност, с цел да могат да се усвоят отпуснатите от Европейски Съюз пари. Страната ни би трябвало да извърши общо 66 критерия.

Той уточни, че все още сме изпълнили единствено 21, т.е. би трябвало да се работи по останалите 45 критерия, които са свързани най-вече със законодателни промени – като да вземем за пример закона за електронното ръководство и влизането в действие на промени в закона за енергетиката и в подзаконовите актове по отношение на енергийната беднотия.

Големият въпрос за него е дали би трябвало да се отвори Плана за възобновяване и резистентност или не. Ако той се отвори, това ще забави процеса по приемането на европейското финансиране.

„ Нексо “ не е банка, тъй като няма лиценз от регулаторните органи нито в Европейски Съюз, нито в Съединени американски щати. Не може да е банка. В света съществуват два вида разделяне на дейностите по отношение на криптоактивите и с като цяло с финансовите услуги. В Европа сме регулаторно насочени, т.е. разчитаме, че регулацията ще бъде водеща. В Азия и Съединени американски щати са по-пазарно насочени “, изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР